Nacionalinio sveikatos centro išaiškinimas dėl apgyvendinimo paslaugų teikimo karantino metu

Nacionalinio sveikatos centro išaiškinimas dėl apgyvendinimo paslaugų teikimo karantino metu

Turistų apgyvendinimo paslaugos karantino metu nėra draudžiamos, jeigu Savivaldybės administracijos direktorius nėra priėmęs kitokio sprendimo, todėl visi apgyvendinimo objektai (ir klasifikuojami, ir neklasifikuojami), kurie turi leidimus tokią veiklą vykdyti, gali vykdyti veiklą, tačiau privaloma laikytis sveikatos apsaugos ministerijos nustatytų higienos reikalavimų ir visų kitų reikalavimų ir draudimų, kurie yra nustatyti karantino laikotarpiu.

Taip pat galima vadovautis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu Nr. V-876 „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemonių prekybos ir paslaugų vietoms“, kurioms Vyriausybės 2020 m. balandžio 23 d. nutarimu Nr. 975 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 14 d. nutarimo Nr. 207 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ pakeitimo“ buvo sušvelnintos karantino režimo sąlygos.

Atsižvelgiant į tai, kad kai kurie asmenys nori izoliacijos laiką praleisti apgyvendinimo paslaugas teikiančiose įstaigose, Sveikatos apsaugos ministerija teikia rekomendacijas šias paslaugas teikiantiems subjektams internetinėje svetainėje: https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/rekomendacijos%20teikiantiems%20apgyvendinimo%20paslaugas_privaloma%20izoliacija.pdf.
Lietuvos kaimo turizmoa sociacija susistemino informaciją ir parengė  rekomendacijas patalpų valymui dirbant karantino metu, bei rekomendacijas svečiams, kurios turėtų būti pakabintos prie įėjimo ar kitoje matomoje vietoje.
Taip pat nepamirškite atvykusiems svečiams duoti užpildyti sveikatos deklaracijas. 
Primename, kad sodyboje ar kitoje apgyvendinimo vietoje, svečiams matomoje vietoje reikia padėti dezinfekcinio skysčio.
Jei  svečiai naudojasi bendru WC, ten taip pat papildomai turėtų būti padėta dezinfekcinio skysčio.
Sodybos svečiai bei šeimininkai bendrose erdvėse/ patalpose privalo dėvėti veido apsaugines kaukes.
Maitinimo paslaugos atvirose erdvėse
Viešasis maitinimas nuo balandžio 27 d. gali būti organizuojamas atvirose erdvėse
Reikalavimai paslaugos teikimui: 
• Atvirose erdvėse tarp staliukų turi būti toks atstumas, kad prie jų sėdintys asmenys būtų nutolę vienas nuo kito ne mažesniu nei 2 metrų atstumu.
• Prie staliukų sėdėtų ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus.
• Valgant ir geriant apsauginių veido kaukių dėvėti neprivaloma.
• Sodybų šeimininkai privalo užtikrinti tinkamą svečių aptarnavimui skirto inventoriaus ir aplinkos valymą ir dezinfekciją, remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtomis rekomendacijomis. Taip pat užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai (durų rankenos ir pan. ) būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta.
• Rekomenduojama indus ir įrankius plauti indaplovėse ne mažesnėje nei 60 0C vandeniu temperatūroje arba naudoti kitas tinkamas priemones, užtikrinančias jų švarą.
Informacija svečiams:
• Sodyboje prie įėjimo pateikti informaciją, kad nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims (vyresniems nei 60 m. amžiaus ir sergantiems lėtinėmis ligomis).
• Svečiams būtina priminti apie apsauginių veido kaukių dėvėjimą bendrose erdvėse ir pateikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą), sudaryti galimybę tinkamai rankų higienai, dezinfekcijai.
• Matomose vietose padėti svečių rankų dezinfekcijai skirtas priemones.
• Skatinti atsiskaityti ne grynaisiais pinigais.
Reikalavimai darbuotojams:
• Jei sodyboje yra samdomų darbuotojų, privaloma užtikrinti, kad darbuotojai neturėtų viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių (pvz.: karščiavimas 37,3 oC ir daugiau, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.). Darbuotojų sveikata turi būti vertinama kasdien prieš patenkant į sodybą. Jei darbuotojams pasireiškia aukščiau išvardinti požymiai, nedelsiant nušalinti nuo darbo ir rekomenduoti susisiekti su šeimos gydytoju. Gavus informaciją, jog jūsų darbuotojui nustatyta COVID-19 liga, apie tai informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.
• Rekomenduojama neleisti dirbti darbuotojams, kurie priklauso rizikos grupei.
• Užtikrinti, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama prieš pradedant darbą, prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą, prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kitą termiškai neapdorotą maistą. Taip pat prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines, sutvarkius atliekas, pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus ir kita. Dienos eigoje ne rečiau kaip kas 2 val. plauti rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuotų jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis.
• Pagal galimybes darbą organizuoti taip, kad kuo daugiau darbuotojų būtų saugiame atstume vienas nuo kito ir/ar svečio (išlaikytų bent 2 m atstumą ir trumpesnį nei 15 min kontaktą). Įrangą ir darbo priemones ar įrankius tinkamai dezinfekuoti, jeigu jais naudojasi daugiau nei vienas asmuo.

• Aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis (veido kaukėmis ir kitomis būtinomis priemonėmis)


Atgal
Font Resize