2022-ieji paskelbti Lietuvos karaimų istorijos ir kultūros metais

Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2022-aisiais sukanka 625 metai nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto kvietimo karaimams įsikurti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, nutarė 2022-uosius paskelbti Lietuvos karaimų metais. Tokiu būdu siekiama pažymėti Lietuvos karaimų istorijos ir kultūros jubiliejų.

Trakai ir karaimai yra neatsiejami nuo pat karaimų gyvenimo Lietuvoje ištakų.  Iš Krymo atsikėlusias  į naująją tėvynę 382 karaimų  šeimas Vytautas Didysis įkurdino greta pilies. Čia, Karaimų gatvėje, šios tautos palikuonys tebegyvena lig šiol. Nors karaimų Lietuvoje išliko nedaug – apie 250, gimtąją kalbą vartoja apie 30 žmonių, ši tautinė mažuma yra išlaikiusi kalbą, papročius, tikėjimą – nematerialų bei materialųjį kultūros paveldą –  toliau puoselėja savo tautinės tapatybės ženklus.

Trakai laikomi karaimų Meka, išskirtine vieta, į  kurią kas vasarą susirenka po pasaulio šalis pasklidę karaimų tautos atstovai. Karaimų bendruomenės namuose vyksta bendruomenės susitikimai, įvairūs renginiai, karaimų kalbos pamokėlės ir suaugusiems, ir vaikams. Trakuose ir sudėtingiausiais istorijos  laikotarpiais durų nebuvo uždariusi karaimų šventovė kenesa, veikia Serajos Šapšalo karaimų tautos muziejus, dviejų karaimų šeimų įkurti sėkmingai dirba  restoranas „Kybynlar“ ir kavinė „Kiubėtė“.  Karaimų tautos kulinarinio paveldo patiekalas kibinai praėjusio šimtmečio antroje pusėje buvo įtrauktas į tuomečio Trakų restorano „Galvė“ meniu ir nuo to laiko išpopuliarėjo ne tik Trakuose, bet ir visoje Lietuvoje.

Seimo nutarimas priimtas gruodžio 23 dieną. Šiuo nutarimu Vyriausybei pasiūlyta iki 2021 m. spalio 1 d. parengti Lietuvos karaimų metų programą ir numatyti lėšų 2022 metų valstybės biudžete šiai programai įgyvendinti.

Trakų rajono savivaldybės informacija


Atgal